tiistai 21. kesäkuuta 2011

Jos veikata saa

Toukokuun 19. päivä saattoi olla se päivä, joka ratkaisi presidentinvaalin tuloksen. Jos veikata saa.

Tuolloin kerrottiin, että Kuopion työväenyhdistys aikoo esittää Lasse Lehtistä SDP:n presidenttiehdokkaaksi. Lukitaanko vaihtoehto?

Lukitaan vaan.

Helsinkiläistoimittajien näkövinkkelistä Lehtisen mahdollisuudet eivät ole hyvät, koska Sauli Niinistö on ylivoimainen. Mutta vain jos Niinistö suostuu ehdokkaaksi.

Lukitaanko vaihtoehto? Ei lukita. Pidän mahdollisena, että Niinistö ei lähde ehdokkaaksi, varsinkaan kun vastassa on Lehtinen.

Kuitenkin, Lehtinen on vahva ehdokas, lähti Niinistö ehdokkaaksi tai ei. Jos lähtee, Lehtisen presidenttiys vaatii enemmän töitä ja sen ennustaminen enemmän perusteluita.

Lukitaan siis tämä: nyt perustellaan.

Perinteinen, helsinkiläistoimittajien tapa ennustaa presidentinvaalin voittajia perustuu käsitykseen, että puolueet ovat jakaneet ”kansan” jonkinlaisiksi läänityksiksi, jotka sitten käyttäytyvät siten kuin kunkin puolueen puoluesihteeri päättää. Oletetaan hetkisen, että maailma toimii näin.

Tässä katsannossa tilanne ei suosi Niinistöä. Satavarmasti hän saa kokoomuslaisten äänet, mutta niin sanottuihin maaseutuporvareihin hänen tenhovoimansa ei yllä, mitä uusi hallitusratkaisu tukee.

Voisin kuvitella, että kepulaisista neljäsosa äänestää Niinistöä, perussuomalaisista ei yksikään. Tämän takaa Lehtisen vaalikampanja, jonka populistisuus tulee olemaan sillä tavalla taitavaa, että Timo Soini ei voisi sellaisesta uneksiakaan.

Demareista joka ikinen äänestää Lehtistä, samoin vasureista. Myös merkittävä osa vihreistä lankeaa Lehtisen populismiin.

Populismiin! Kyllä. Mutta älkää käsittäkö väärin. Nyt siirrymme arvioimaan vaalikampanjoita.

Tässä maassa vaalikampanjoita isolla veellä on nähty harvoin. Ainoita esimerkkejä minun elinaikanani ovat olleet ne, joiden jälkeen Suomeen on valittu demaripresidentti – etenkin Mauno Koiviston ensimmäinen ja Martti Ahtisaaren ainoa kampanja.

Lehtisen kampanja tule ylittämään ne nerokkuudessaan ja sitoutuneisuudessaan. Nämä kaksi seikkaa ovat oleellisia. Se, mikä tekee tulevan kampanjan ylivoimaiseksi, on Lehtisen sitoutuminen sovittuun viestintään.

Lisäksi Lehtinen saa joukkueeseensa parhaat asiantuntijat. Esimerkiksi viime eduskuntavaalien alla ainoita täysjärjellisiä arvioita perussuomalaisista antoi Jussi Lähde.

Jo näillä perusteilla Lehtisen voitto on varma. Mutta nyt tulee lisää.

Lehtisen painosmäärät ovat ylivoimaiset. Niiden perusteella äänestäjä olettaa tuntevansa Lehtisen, ja pitää häntä hauskana. Se on oleellista.

Niinistöä pidetään hyvänä esiintyjänä, mutta se johtuu vain siitä, että vertailutaso on nollan alapuolella. Lehtinen tulee asettamaan uuden tason, jolla Niinistö ei ole käynytkään.

Lisäksi se sukupolvi, joka äänestää seuraavissa vaaleissa ensimmäistä kertaa, tuntee Lehtisen hyvin. Tietoviisaana, hauskana hemmona, joka kysyy: haluatko miljonääriksi?

Viimeinen naula Niinistön arkkuun on tässä: media on kohdellut häntä kovin lempeästi, mutta sille tulee loppu. Senkin hoitaa Lehtisen kampanja.

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 30.5.2011.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti