maanantai 13. elokuuta 2012

Vanhuus alkaa pelottaa


Kun on kasvanut 1960- ja -70-luvuilla, perusluottamus yhteiskuntaan on aika vahva. Olkoonkin, että se on pettänyt lukuisia kertoja.

Rankin petos oli 1990-luvun alun lama. Se pani kysymään, onko meillä ”yhteiskuntaa” siinä merkityksessä kuin sana ”yhteinen” edellyttää.

Nyt taas on pakko kysyä, onko meillä eliitti, joka uusintaa itseään ja kiertää kaiken vastuun. Jos on, se ei häpeä. Tämä näkyi silloisen pääministeri Esko Ahon sanoissa niille, joilla oli toinen mielipide: ”Siperia opettaa.”

Jos tämä kertoi totuuden, se kiisi ohi, meni menojaan ja muuttui tiedotusvälineiden riemulla toistamaksi tyhjäksi iskulauseeksi. Tosiasiassa olisi pitänyt tulla selväksi, että me emme ole Pohjolan Japani, vaan Venäjän pelokas pikkuserkku, joka on aina valmis osoittamaan jääkaapin paikan toisinajattelijoille.

Pikku hiljaa Siperia on opettanut äänestäjää. Vuosikymmenten aikana hän on oppinut, että äänestäminen ei vaikuta asioiden kulkuun. Perussuomalaisten jytkykin katoaa tähän ikiroutaan, mutta eliitti ei osaa tehdä sille muuta kuin ilkkua.

Toinen toisensa jälkeen poliittiset uudistukset osoittautuvat muuksi kuin se, millä niitä mainostetaan. Esimerkiksi kuntauudistusta arvostelevalle ”vastataan”, että nykyisellä kuntarakenteella ei voi selvitä.

Sellainen kriittisyys, että etsisi vaihtoehtoa nykyuudistukselle, oli pitkään mahdotonta. Kun joku sellaista esitti, hallituksen kuntauudistuksen ajajat tuskin vastasivat siihen, ja jos he sen tekivät, vastaus oli yliolkainen eikä puuttunut kritiikin ytimeen.

Nyt tämä linja on karilla, mutta vaihtoehtoakaan ei ole esitetty. On vain vimma yhdistää kuntia eri perustein. Sen suhteen ei juuri koskaan kuule kuin päinvastaisista tuloksista verrattuna siihen, mistä puhuttiin.

Katsotaan esimerkiksi suur-Kouvolaa, missä vanhusten palvelulaitosten maksuilla saataviin palveluihin ei enää kuulu siivous.

Todellakin, siivous kuuluu vanhusten itsensä tai heidän sukulaistensa vastuulle. Olkoonkin, että laitoksiin muutetaan juuri siksi, että ei enää jakseta siivota.

Miksi tähän on jouduttu? Siksi, että usean kunnan liitoksen jälkeen hoidon taso koko alueella on saatettava samalle tasolle. Kukaan ei vain sanonut etukäteen, että tavoiteltu taso on se kaikkein huonoin taso.

Meille valehdellaan, että koska suurkunta on taloudellisesti yksittäisiä kuntia vahvempi, se sen takia kykenee tuottamaan paremmat peruspalvelut. Todellisuus on päinvastainen: vahvat kunnat liittyvät heikompiin, jotta saisivat syyn laskea palvelunsa heikompien tasolle.

Miten minun käy, kun vanhenen? Kun hyvää hoitoa ei voi varmistaa edes rahalla – ellei sitä ole todella paljon – pitääkö minun anoa lapsiltani syytinkiä. Kouvolassa siihen on jouduttu, kun satojen eurojen kuukausimaksuilla ei saa edes välttämätöntä.

Eräs kouvolalaisista sanoi radiossa pelkäävänsä, että jonakin päivänä vanhuksille siirretään myös lumityöt ja nurmikonleikkuu. Kaupungin edustajan vastaus oli hyytävä: ”Eihän sellaista nyt sentään suunnitella, tällä hetkellä.”

Kirjoitus on julkaistu Lapin Kansassa 30.7.2012.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti